Nem volt könnyű dolga annak, aki személyesen szeretett volna szavazni Szolnok megyében – ma véget ér az alternatív népszavazás

Megosztás

Utolsó napjához érkezett a 7IGEN alternatív népszavazás, ahol országszerte több mint 100 ezren húzták be az ikszet, ám nem mindenki lehet elégedett. Pláne nem a vidéki városokban. Olvasóink arra panaszkodtak, hogy napokig kellett “üldözni” az aktivistákat, mire valakit a helyszínen találtak. Természetesen olyan voksolni vágyó is akadt, aki feladta az első próbálkozás után.

Az alternatív népszavazási kezdeményezésről október elején már beszámoltunk. Nyolc napon keresztül, október 23-tól 30-ig, azaz a mai napig lehet személyesen és online formában véleményt nyilvánítani. Az Ahang és az Egységes Diákfront tájékoztatása szerint az utolsó napon a szavazók száma átlépte a 100 ezer főt, bár ez pont a fele az előző héten meghirdetett eredeti céljuknak.

A szavazást online, ügyfélkapun keresztül lehetett megoldani, vagy személyesen, de ezzel alaposan meggyűlt a baja a szavazóknak és a szervezőknek egyaránt.

Szolnokról és környező településekről érkező információink azt mutatják, hogy alig találtak aktivistákat, akik néhány órára is, de beálltak volna pultozni és segíteni a szavazás lebonyolításában. Ezzel szemben Budapesten jól szervezett csapatokkal dolgoztak, azaz ismét úgy tűnik, hogy a vidéket nem sikerült hatékonyan elérni.

Tavaly októberi tüntetés a Tiszai Hajósok terén

“Mindösszesen két darab sátor és kevés (a szavazáshoz elengedhetetlen) táblagép jutott a megyének, amiket át kellett vinni egyik szavazói pontból a másikba.” – mondta forrásunk, aki szerint volt olyan, hogy Törökszentmiklósról érkezett egy aktivista a megyeszékhelyre, mert helyben nem találtak mozgósítható embert. Továbbá véleménye szerint sem a diákok, sem a pedagógusok területén nincsen olyan “riadólánc”, ami alapján aktívan be lehetett volna őket vonni.

Evidens, hogy a megfelelő aktivistahálózat és technikai feltételek hiányában, a Budapest-központúság mellett könnyen kontraproduktívvá fordulhat az oktatási népszavazás.

ILYEN MÉG NEM VOLT MAGYARORSZÁGON!

https://7igen.hu – 7IGEN-ES ALTERNATÍV OKTATÁSI NÉPSZAVAZÁS OKTÓBER 23. ÉS 30. KÖZÖTT Valósítsuk meg Magyarország első oktatási népszavazását! Csatlakozz aktivistának, regisztrálj a szavazáshoz, olvasd el a népszavazási kérdéseket, és támogasd a népszavazás megvalósítását! https://7igen.hu Az oktatás sorsa az országunk jövője! Együtt, közösen a diákokkal, pedagógusokkal, civilekkel és tenni akaró állampolgárokkal tovább visszük a remény lángját!

Az Ahang szavazásra buzdító összefoglalója

A hazai közéletet figyelemmel követőknek eszébe juthat a 2021-es előválasztás, ami főleg az Ahang lebonyolításában valósult meg, de az ellenzéki pártok és azok politikusai is jelentős részt vállaltak benne. Ez az, ami a 7IGEN kapcsán nem teljesen mutatkozott meg. Voltak olyan politikusok, önkormányzati képviselők, akik segítették a népszavazást Szolnok megyében, de többségében egy kis számú, civil csapatra hárult a feladatok számottevő része, akik viszont emberfeletti munkát végeztek az elmúlt héten.

Nyolc napon keresztül, október 23-tól 30-ig, azaz a mai napig lehetett személyesen és online formában véleményt nyilvánítani az alábbi hét kérdésről:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy…  a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást,
  • hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett,
  • hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot,
  • hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot,
  • hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát,
  • hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába,
  • hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?

Ez elég presszió és nyomásgyakorlás lenne a kormányoldal számára? Valószínűleg aligha.

Kép: Györfi Mihály Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek